Een werkgever en werknemer kunnen bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding (ook wel non-concurrentiebeding) opnemen. Middels zo’n beding wordt het de werknemer verboden om na het einde van zijn dienstverband in dezelfde branche te gaan werken.

Voor een werkgever kan het van belang zijn dat een werknemer niet voor de concurrent gaat werken. Andersom heeft de werknemer minder vrijheid om te kiezen waar hij of zij wil werken. Een concurrentiebeding moet daarom aan een aantal eisen voldoen: het gebied waar de (ex-)werknemer niet in dienst mag gaan moet niet te groot zijn en de verboden werkzaamheden moeten voldoende specifiek zijn. 

Indien het beding wordt overtreden door de werknemer, is hij een contractuele boete aan de werkgever schuldig. Andersom is een werkgever een vergoeding aan de werknemer schuldig wanneer het concurrentiebeding de werknemer dusdanig belemmerd om op een andere manier werkzaam te worden. Wilt u weten wat een concurrentiebeding voor u betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vragenformulier
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.